Projekt azonosító száma:
GINOP-1.2.12-21-2021-00005

Projekt megnevezése:
HFI Kft. versenyképesség növelő komplex beruházása

Projekt kezdésének dátuma:
2021.02.16.

Projekt lezárásának dátuma:
2022.06.16.

a támogatás mértéke (%-ban):
60%

a szerződött támogatás összege:
203.789.659 Ft

a projekt teljes összege:
339.649.431 Ft

A projekt során a pusztaszeri telephelyen megépült a 836 négyzetméteres üzemcsarnok, mely a kapacitásunkat bővíti (részben a termelési, részben pedig a raktározási kapacitást). Szintén Pusztaszeren elkészült a hídmérleg, mely 18 méter hosszú, ezáltal gyorsult az áru átadás-átvétel folyamata, pontos és hiteles méréssel. 

Új eszközök beszerzése az alábbiak szerint került megvalósításra: Pusztaszerre beszerzésre került egy Gőzblnachir, melynek segítségével magasabb minőségű (és akár új termék) előállítására is lehetőségünk nyílik. A porító tekintetében, mely szintén Pusztaszeren került felállításra szintén képesek leszünk magasabb minőségű terméket előállítani. A porító berendezés egy duplikált elrendezésű verőcsapos daráló, korszerű, pormentes beadagoló garattal, mely már lehetővé teszi a big-bag zsákból történő beadagolást. Az elkészült por kitárolása szintén történhet big-bag zsákba vagy akár az eddig megszokott kisebb méretű csomagolóanyagba is. A kitároló mindkét csomagolóanyag típus mérését és lecsomagolását lehetővé teszi. A gépek hangszigetelt borítást kaptak, igyekezve ezzel is ergonomikusabbá tenni az ottani munkavégzést. Mind a gőzblanchir, mind a porító eszköz kapacitás bővítést szolgál, ezáltal munkahelymegtartó szerepet is betölt.

Az állványos rakodás a készletek tárolásának kulcsa, ehhez a rakatok között működő, 21. századi technológiai megoldást választottuk; robot segítségével gyorsan és pontosan kezelhetőek a rakatok. Az állványrendszer felállításra került, a készáru elkülönítésében nagy segítség mindkét telepen. Az egyes vevők lecsomagolt termékei akár külön polcra is helyezhetők, elkülönítve, védve ezáltal bármiféle fizikai sérülés lehetőségétől.

A Konténerbillentők is beszerzésre kerültek, melyek a termelés technológiai oldalát erősítik. Segítségükkel a nyers áruk hatékonyan és főleg a minőségügyi szempontokat figyelembe véve tudnak a termelésbe bekerülni. Mindkét fejlesztés a hatékonyságot növeli, miközben a munkahelyek megtartását erősítik, továbbá lehetőséget teremtenek az üzem gazdasági fejlődésének.

Mindkét telephelyre korszerű, elektromos targoncát vásároltunk, a környezeti fenntarthatóságot is figyelembe véve, úgy, hogy az egyes telephelyeken a munkatársak megfelelő engedéllyel rendelkeznek működtetésükhöz. Az új targoncák vásárlásánál figyelembe vettük a fent említett állványrendszer méreteit, fontos ez azért, mert a meglévő, valamint építésre került raktáraink magasságát maximálisan kihasználva igyekeztünk kialakítani a polcokat. Ebben nagy segítséget nyújtanak az új targoncák, mert így szinte a mennyezet szintjéig tudjuk a rakatokat pakolni, maximálisan kihasználva a méretek adta lehetőséget.

Mélykútra egy optikai válogató került beszerzésre, mely segítségével képesek leszünk nagyon magas minőségű terméket előállítani. Ehhez hasonló a fémdetektor indokoltsága; segítségével magasabb minőségbiztosítás érhető el. A fémkiválasztók alá korszerű, automatizált mérlegek is beépítésre kerültek. A targonca és az állványzat, valamint a konténerbillentő indokoltsága megegyezik a pusztaszeri telephelyen lévőkével.

A projekt megvalósítása alatt és azt követően is az alábbi, soft tevékenységeket tervezzük és szervezzük: Együttműködési megállapodást kötöttünk a debreceni Baptista Gyülekezettel, az általuk kezelt HH és HHH családok étel- és élelmiszercsomagjaikhoz való hozzájárulásunk tekintetében. Másik elemünk egy szemléletformáló program, mely során iskolákban mutattuk és mutatjuk meg a diákoknak a fűszer őrlemények világát. A program keretében tataházi, jánoshalmi, dombóvári, kisteleki és kiskunhalasi iskolákba látogattunk el, ahol kicsiknek és nagyoknak külön előadásokat, interaktív bemutatókat tartottunk.

A projekt egészét nézve a HFI Kft. magasabb minőségű termelést és készletkezelést tud elérni, ezáltal a meglévő piaci partnerek mellé új partnereket is eredményez a megvalósítás, továbbá lehetőséget teremt új termék(ek) kifejlesztéséhez. Munkahelymegtartó ereje részben abban áll, hogy az új eszközökhöz munkaerő szükséges, részben pedig abban, hogy a várható bővülés a termelés oldalát is magával vonzza.